- Βεγγάλη
- Ιστορικογεωγραφική περιοχή (200.575 τ. χλμ.) της νότιας Ασίας, διαιρεμένη πολιτικά μεταξύ της Ινδικής Ένωσης (ανατολική Ινδία) και του Μπαγκλαντές. Καταλαμβάνει το κάτω λεκανοπέδιο και το δέλτα που σχηματίζουν ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρα. Το έδαφος, σχεδόν παντού πεδινό, είναι χαμηλό και βαλτώδες στην παράκτια λωρίδα και συχνά κατακλύζεται από τη θάλασσα. Ο πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος κατά το μεγαλύτερο μέρος σε μεγάλα χωριά, χτισμένα κοντά στα ποτάμια και ασχολείται γενικά με την πατροπαράδοτη γεωργία, καλλιεργώντας ρύζι, γιούτα, τσάι, ζαχαροκάλαμο. Το δυτικό τμήμα της Β. αποτελεί ομόσπονδο κράτος της Ινδικής Ένωσης (βλ. λ. Βεγγάλη, Δυτική), ενώ το ανατολικό αποτελεί το Μπαγκλαντές (βλ. λ.).
Κόλπος της Β. Κόλπος του Ινδικού ωκεανού, που βρίσκεται μεταξύ της Ινδικής χερσονήσου στα Δ και της Ινδοκινεζικής στα Α. Ο κόλπος έχει επιφάνεια που πλησιάζει την επιφάνεια της Μεσογείου και το μεγαλύτερο πλάτος του είναι στην είσοδο, δηλαδή μεταξύ του ακρωτηρίου Κομόριν (νότια άκρη της Ινδίας) και της βόρειας άκρης της νήσου Σουμάτρα. Τα μεγαλύτερα από τα νησιά του είναι η Κεϋλάνη, τα Ανταμάν και Νικομπάρ. Πολλοί ποταμοί εκβάλλουν σε αυτόν: στα Β ο Γάγγης-Βραχμαπούτρα, στα Α ο Κρίσνα, ο Μαχανάντι και ο Γκοντάβαρι που συγκεντρώνουν τα ύδατα του υψιπέδου του Ντεκάν (Ινδία), ο Ιραουάντι και ο Σαλουίν στη Βιρμανία. Από τα κυριότερα λιμάνια που βρίσκονται στις ακτές του κόλπου της Β. είναι το Μαδράς και το Τσιταγκόνγκ.
βεγγαλική γλώσσα. Η σημαντικότερη γλώσσα της ομάδας των ινδοαριανών ανατολικών γλωσσών. Κατάγεται από την παλιά ινδοαριανή. Υπάρχουν πολλές διάλεκτοι της γλώσσας αυτής. Η σύγχρονη βεγγαλική είναι εκείνη που χρησιμοποιούν οι μορφωμένες τάξεις και σε αυτή βασίζεται και η βεγγαλική λογοτεχνία.
Υφαντές ψαθών στην περιοχή της Βεγγάλης (φωτ. Sef).
Το λιμάνι της Καλκούτας, πρωτεύουσας της Δυτικής Βεγγάλης (φωτ. Igda).
Dictionary of Greek. 2013.